gwizdająca turbinka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ziomal
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 5841
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez tuszynski
    U mnie w zasadzie na 3 słychać i to bardzo dobrze, na innych biegach już tak nie gwiżdże. Problem w tym, że wydaje mi się że bieg 3 jest jakby słabszy od pozostałych - najmniej wgniata w siedzenie - np na 2 w tym samym zakresie obrotów dużo lepiej się zbiera, 3 to odczuwalny spadek dynamiki. Zastanawiam sie czy to normalna konfiguracja skrzyni czy coś gdzieś ucieka
    Spoko , też tak mam i niestety musiałem się przyzwyczaić :szeroki_usmiech
    Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• smer
      RS
      • 2008
      • 2021
      • Octavia II (1Z3)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

W moim AHF też gwiżdże i często gdy jadę sobie mając po prawej stronie jakieś "obiekty do odbijania dźwięku" np. płot, mur itp., to otwieram prawe okienko i słucham, słucham, słucham.......
      A gwizd zaczyna się zawsze po dodaniu gazu i wzroście obrotów o jakieś 200 lub 300 obr/min. Nawiasem mówiąc dziwne to dla mnie, bo wielu ludzi mówi, że turbinka powinna odpalać przy 2500, a nie przy 1200 obr/min.

ps.
      U mnie gwizdało przy przyspieszaniu, a przy zmianie biegu- jak zdejmowałem nogę z gazu to był jakiś taki terkot - jak pokrywka na garnkach.
      Właśnie mam coś podobnego, tyle że mi ten dźwięk kojarzy się z wytracaniem obrotów przez jakiś element wirujący, osadzony na zdezelowanych łożyskach... Jakieś 4 - 6 pyrknięć i cisza. I to nie tylko prz zmianie biegów, ale również po zwykłym odjęciu nogi z gazu.
      Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• norwoks
        Classic
        • 2008
        • 15

A panowie jak to jest w mojej 110 turbine słychać ledwo dopiero powyzej 2 tyś obrotów wszystko pozatym chodzi bardzo dobrze tzn nie dymi , zapierdziela jak przecinak a moj kolega ma 90 i u niego turbine słychać bardzo dobrze i głośno i wyrażnie już od 1200 obrotów też mu chodzi dobrze, czemu w jedej słychać a w drugiej mniej?
        aaa

Komentarz

• marekzu
          L&K
          • 2007
          • 1412
          • Superb II combi (3V5)

Zamieszczone przez norwoks
          jak to jest w mojej 110 turbine
          bo wszytsko zalezy od stanu turbiny po prostu - ot a dlaczego w podpisie masz SDI???

Komentarz

• norwoks
            Classic
            • 2008
            • 15

czyli moja kolego kończy nie?ze ja słabo słychać?oleju nie bierze.Wcześniej miałem octavie SDI
            aaa

Komentarz

• marekzu
              L&K
              • 2007
              • 1412
              • Superb II combi (3V5)

nie jest to powiedziane - moze swiszczecz i jezdzic , moze byc cichutka i sie rozleciec

Komentarz

Pracuję...